Ryskt rågbröd

Tillbaka i baktråget igen! I sommar var det dels för varmt för att baka, dels hade vi handlat en stor mängd utmärkt bröd i Danmark. Nu är vi igång igen och börjar säsongen med ett ryskt rågbröd, ett bröd av det enklare, men förmodligen godare slaget.

Dag ett: gör en fördeg, bestående av 5 dl filmjölk och 3,5 dl rågmjöl, allt ekologiskt, förstås! Efter 12 till 15 timmar i rumstemperatur skall fördegen skumma lätt och lukta syrligt och gott.

Fördeg

Fördeg

Dag två: blanda ihop fördegen, 4 dl ljummet vatten, 3 dl grahamsmjöl, 2 tsk kummin och 5-10 g jäst. Kör på låg hastighet i köksassistent i 13 minuter, lägg till 2 tsk salt, öka hastigheten något och kör vidare ca. 7 minuter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lägg över degen i en lätt oljad bytta, låt jäsa under lock tills dess att degen jäst ca. 50%.

Ta ut degen, knåda den mycket lätt, vik ihop, lägg tillbaka i byttan, låt jäsa ytterligare ca. en timme.

Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en baksten eller en plåt på näst nedersta falsen.

Ta ut degen och tryck försiktigt ut den och vik ihop som ett örngott. Knåda inte! Lägg tillbaka i bunken och låt jäsa igen tills dess att degen ökat 50% i storlek.

Rundriv degen till två runda eller ovala bröd med skarven uppåt, låt jäsa i jäskorg eller under duk tills dess att de ökat 50% i volym.

Flytta över bröden till bakstenen/plåten med hjälp av en brödspade. Spruta in massor med vatten med hjälp av en blomsterspruta.

Sänk temperaturen till 200 grader efter fem minuter. Öppna ugnsluckan i fem sekunder efter tjugo minuter för att evakuera ångan.

Applicera en brödtermometer i ett av bröden, vid 98 grader är bröden klara.

Låt svalna under duk.

Et voilà!

Et voilà!

Et voilà!

Det här inlägget postades i Mat och dryck, Vårt dagliga bröd. Bokmärk permalänken.

Kommentera