Rovaniemi, Pudasjärvi, Marttinniemi

Efter en luguber frukost i Övertorneå bunkrade vi riktigt öl på Systembolaget i Övertorneå ( jodå, det finns). Dessutom inhandlades ett konnässörsurval av diverse sorters palt i närliggande ICA -butik. Trevligt att chocka finska vänner med.

Naturligtvis var vi tvungna att ta en sväng om Arctic Circle Center för det obligatoriska fotot vid polcirkeln. En lätt absurd upplevelse, på samma plats hade man klämt in ett tomteland: i trettio graders värme gick vi och lyssnade på julmelodier!

Efter att ha avnjutit en helt OK tallrik renskav styrde vi kosan söderut, hälsade på Sirpas kusin Soile och hennes man, blev bjudna på middag och fick begapa deras sommarstuga. Man hade inhandlat en monstermaskin som tog hand om myggor på ett område av 4000 kvm! Det verkade faktiskt fungera och var verkligen en gudagåva! Vilikki, som gammal busschaufför, tipsade dessutom lämpliga rutter för vår vidare färd genom Finland.

Efter ytterligare tio mil med ideliga tvärnitar för renar längs vägen kom vi fram till Sirpas syster i Marttinniemi. Efter kvällsvard, bestående av medtagna ( ja, i dubbel bemärkelse!) ostar och dito vin avslutade vi kvällen, innan vi kröp in i stugan och följde vilket lag som kommer att krossas av Tyskland i VM-finalen.

20140710-002400-1440438.jpg

20140710-002403-1443041.jpg

Det här inlägget postades i Resor, Svensk-finsk roadtrip. Bokmärk permalänken.

Kommentera